گفت و گو با محمد داستانی رئیس انجمن اوقات فراغت درباره اتاق فرار

گفت‌و‌گو با رئیس انجمن اوقات فراغت درباره اتاق فرارهای اصفهان

مقدمه

به نقل از خبرگزاری مهر، اتاق‌های فرار این روزها درحال پیشرفت زیادی هستن و توی کشورهای مختلف مثل اروپا و استرالیا هم طرف‌دارهای زیادی دارن. توی ایران هم بیشتر این اتاق‌ها توی تهران، اصفهان، البرز، مازندران، خراسان رضوی، کرمانشاه، گیلان و خوزستان فعاله. این متن، خلاصۀ گفت‌و‌گوی مهر با محمدتقی داستانی، مدیر انجمن اوقات فراغت […]

به نقل از خبرگزاری مهر، اتاق‌های فرار این روزها درحال پیشرفت زیادی هستن و توی کشورهای مختلف مثل اروپا و استرالیا هم طرف‌دارهای زیادی دارن. توی ایران هم بیشتر این اتاق‌ها توی تهران، اصفهان، البرز، مازندران، خراسان رضوی، کرمانشاه، گیلان و خوزستان فعاله. این متن، خلاصۀ گفت‌و‌گوی مهر با محمدتقی داستانی، مدیر انجمن اوقات فراغت و متخصص صنعت سرگرمی دربارۀ اتاق فرار و به‌ویژه اتاق فرارهای اصفهانه.

به نظر می‌رسه گذران اوقات فراغت برای جوانان و حتی خانواده‌ها، دیگه بدون در نظر گرفتن «اسکیپ روم یا اتاق فرار» ممکن نیست. اتاق فرار از کجا و چه وقت به ایران و اصفهان اومد و خاستگاهش کجاست؟

شروع هوشمندانه‌ای بود. شما به یه واقعیت فرهنگی اجتماعی اشاره کردید، یعنی این نکته که بازی اتاق فرار یه پدیدۀ اجتماعی جدی و مهمه که نه‌فقط به‌خاطر هیجان‌آفرینی، بلکه به‌خاطر مؤلفه‌های متعدد دیگه، به‌عنوان جذاب‌ترین نوع تفریح توی قرن بیست‌و‌یکم شناخته می‌شه.

چی شد که اتاق فرار توی ایران و اصفهان محبوب شد؟

اتاق فرار یه پدیدۀ جذاب و هیجان‌انگیزه که از سال ۲۰۰۷ از ژاپن شروع شد و بعد کم‌کم به کل دنیا رسید. توی ایران اولین‌ بار سال ۹۵ تو تهران با بازی «نجات شهر» و توی اصفهان سال ۹۶ با بازی «سلول» راه‌اندازی شد.

اتاق فرارهای اصفهان

به نظر شما اتاق فرار چیزی فراتر از یه بازیه؟ در مورد ماهیت و کارکردهای ذهنی و روانی و آسیب‌های احتمالیش نکات بیشتری برای مخاطبان بگید.

باید عرض کنم «بازی» از هر نوع که باشه، خودش از بازی فراتر می‌ره و «بازی فقط بازی نیست»؛ حتی بازی وسطی یا همۀ انواع بازی‌های ساده‌ای که می‌شناسیم؛ چه برسه به بازی‌های نوپدیدی مثل اتاق فرار یا انواع بردگیم‌ها یا بازی‌های سبک مافیا و امثالهم.

اتاق فرار چه تأثیرات مثبتی داره و ممکنه چه آسیب‌هایی داشته باشه؟

بازی اتاق فرار فقط سرگرمی نیست. باعث تقویت کار گروهی، حل مسئله، تمرکز و مدیریت زمان می‌شه. البته اگه استانداردها رعایت نشه، ممکنه آسیب‌هایی هم داشته باشه. مثل آسیب‌های فیزیکی به‌خاطر محیط نامناسب یا آسیب‌های ذهنی و فرهنگی اگه سناریوهای نامناسب استفاده بشه.

اتاق‌های فرار توی ایران چطوری رشد کردن؟

تو ایران حدود ۴۰۰ سناریو فقط تو تهران فعاله و اصفهان با ۵۰ سناریو بعد‌از تهرانه. ساخت یه اتاق فرار حدود ۵۰۰ میلیون تومن خرج داره و به‌طور میانگین سه شغل ایجاد می‌کنه. زمان بازگشت سرمایه هم حدودا یک سال هست اما چالش‌های فرهنگی و اقتصادی هم داره که باید حل بشن.

بیشتر بخوانید:

برای اتاق‌های فرار پروانه و مجوزها به‌خوبی صادر می‌شه؟

سال ۹۸ انجمن بازی‌های فکری ذیل وزارت ورزش و جوانان برای اولین‌ بار آیین‌نامه‌ها و استانداردهای اتاق فرار رو تنظیم کرد. ولی توی اصفهان این کار به تعویق افتاد و تا شهریور ۱۴۰۲ مجوزی صادر نشد، اما الان چند مجموعه موفق به دریافت پروانه فعالیت شدن.

به‌رغم این موضوع، همچنان دربارۀ مرجعیت صدور پروانه مناقشاتی وجود داره. امیدواریم به‌زودی اتحادیه مستقل صنایع و خدمات سرگرمی ازجمله مراکز اتاق فرار و امثالهم تشکیل و این حوزه توسط فعالان و ذی‌نفعان خودش مدیریت بشه.

بیشتر بخوانید:

بازی‌های دیگه‌ای مثل بردگیم‌ها و بازی‌های نقش آفرینی چطوری توی ایران جا افتادن؟

بازی‌های رومیزی یا بردگیم‌ها خیلی محبوب شدن و کافه بردگیم‌ها پاتوق‌های خوبی برای دوستان و خانواده‌ها هستن. بازی‌های نقش آفرینی مثل مافیا هم بعد‌از ورود به تلویزیون و شبکه نمایش خانگی، رونق زیادی پیدا کردن.

برای جمع‌بندی اگه نکاتی هست بفرمایید:

نیاز به تفریحات جدید توی جامعه جوان ایران واضحه. خانواده‌ها هم برای گرم‌تر کردن کانون خودشون به این بازی‌ها روی آوردن. امیدواریم مدیران با دید بازتری این نیاز رو درک کنن و حمایت‌های بیشتری از این صنعت انجام بدن تا جامعه از ظرفیت‌های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی این بازی‌ها بهره‌مند بشه.

باید بدونن که عقب موندن از تحولات فرهنگی، اجتماعی و سبک زندگی یا ندادن فرصت به این نوع فعالیت‌ها به‌خاطر تنگ‌نظری و اعمال سلیقه‌های غیرمنطقی، نه‌تنها مشکلی رو حل نمی‌کنه، بلکه جلوی پیشرفت رو هم می‌گیره و باعث می‌شه این حوزه و فعالانش نادیده گرفته بشن و جامعه از یه ظرفیت فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی محروم بشه. پس‌ از مدیران نهادهای مرتبط می‌خواهیم که اطلاعاتشون رو توی این زمینه بیشتر کنن و با همدلی، کمک و همراهی بیشتری داشته باشن.

به این مقاله امتیاز دهید

آیا این پست برای شما مفید بود؟

امتیاز متوسط 5 / 5. تعداد: 3

اولین نفری باشید که رای میدهید.


در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید :

نظری ثبت نشده است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. در صورت ثبت نشانی ایمیل به اشتباه ، نظر شما نمایش داده نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *